ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κανελόνια κρητικά με κιμά

Υλικά για τη γέμιση
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3/4 κιλού κιμά
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια ριγανή
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
4 φλιτζάνια ζωμό μοσχαρίσιο

Για σερβίρισμα: ανθότυρο ξερό, τριμμένο

Υλικά για τη ζύμη

1/2 κιλό αλεύρι σκληρό "ΑΡΙΣΤΟΝ"
4 αυγά
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Βάζετε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μπόλ και κάνετε μία λακκουβίτσα στη μέση. Ρίχνετε εκεί τα χτυπημένα αυγά. Αναμειγνύετε με τα χέρια σας λίγο-λίγο το αλεύρι με τα αυγά και συνεχίζετε μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ζύμη. Προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα - αν κολλάει η ζύμη - και ζυμώνετε για 5 λεπτά.
Τυλίγετε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με τον κιμά σε 3 κουταλιές σούπας λάδι, προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη ρίγανη και το μαϊντανό.
Ρίχνετε μισό φλιτζάνι ζωμό στο μείγμα και το σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μέρη καιτα ανοίγετε σε λεπτά φύλλα. Τα κόβετε σε τετραγωνάκια (5*5 εκ.).
Βάζετε στη μέση του κάθε κομματιού περίπου 2 κουταλιές γέμιση. Σχηματίζετε κανελόνια (ρολάκια). Τα τοποθετείτε σ'ένα μεγάλο λαδομένο ταψί και τα λαδώνετε ένα - ένα με ένα βουρτσάκι. Ψήνετε τα κανελόνια σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο (150C) για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο αλατισμένο ζωμό και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά ακόμα στους 180C. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά, μαζί με το ζωμό και το τριμμένο τυρί.