ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεμμυδοπιτάκια

Υλικά για τη γέμιση

1 1/2 κιλό (μοβ) κρεμμύδια χοντροτριμμένα
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
περίπου 6 κουταλιές σούπας λάδι
1-2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
"ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ"

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
Υλικά για το φύλλο

1 κιλό σκληρό αλεύρι "ΑΡΙΣΤΟΝ"
4 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές σούπας ρακή (ή ξύδι)
περίπου 2 ποτήρια χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το φύλλο: ρίχνετε το νερό, τη ρακή (ή το ξίδι), το λάδι και το αλάτι μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για μία ώρα περίπου.
Βάζετε σ'ένα μπολ τα τριμμένα κρεμμύδια με 2-3 κουταλιές σούπας αλάτι και τα αναμειγνύετε καλά με τα δάχτυλά σας.
Αφήνετε τα κρεμμύδια με 4 κουταλιές σούπας λάδι για 10 λεπτά και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε το δυόσμο, το μάραθο, το αλεύρι και αλάτι - πιπέρι.
Ανοίγετε το φύλλο, μέτριο στο πάχος και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια. Βάζετε στην άκρη του κάθε κομματιού 1-2 κουταλιές γέμιση και κλείνετε το πιτάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετείτε τα πιτάκια σ'ένα μεγάλο ταψί και τα αλείφετε με λάδι. Ψήνετε τα κρεμμυδοπιτάκια σε φούρνο προθερμασμένο στους 200C, μέχρι να ροδίσουν (σε 20 λεπτά περίπου).