ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σταφιδόπιτα

Υλικά για τη γέμιση
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σταφίδες
2 κουταλιές σούπας αλεύρι μαλάκο "ΑΡΙΣΤΟΝ"
200 γρ. τυρί (μαλάκα ή μυζήθρα)
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές μέλι
κανέλα
γαρίφαλο
1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα:
λίγο κονιάκ και μέλι για το ράντισμα της πίτας

Υλικά για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό "ΑΡΙΣΤΟΝ"
200 γρ. ΦΑΡΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
400 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτηράκι του κρασιού τσικουδιά
λίγη κανέλα και γαρίφαλο

Εκτέλεση
Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτετε τη φαρίνα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού, τη τσικουδιά, τα κανελογαρίφαλα και το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί (να καλυφθεί όλο το ταψί και τα πλαϊνά του).
Για τη γέμιση: Anακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης πολύ καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, επάνω στη ζύμη και ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο (150C) για 1 ώρα περίπου. Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο την περιχύνετε με λίγο κονιάκ και λίγο μέλι.